Płyta indukcyjna czy gazowa?

Poniższy artykuł pozwala podjąć decyzję, czy lepsza jest kuchenka gazowa, czy też płyta indukcyjna. Zanim wybierzemy określoną płytę, musimy wziąć pod uwagę to, jakie ma ona przyłącza i jaki styl życia prezentujemy oraz jakie mamy określone preferencje kulinarne. Jeśli prowadzisz intensywny tryb życia i  nie masz czasu na długie gotowanie, a w dodatku masz małe dzieci, płyta indukcyjna wydaje się lepszym rozwiązaniem dla ciebie niż płyta gazowa samsung. Płyty tej nie trzeba przede wszystkim zbyt często czyścić i zmywanie z niej wszelkich zanieczyszczeń jest na pewno znacznie mniej czasochłonne i uciążliwe niż w przypadku kuchni gazowej, którą trzeba rozkręcać wprost do czyszczenia. Jeśli masz wiele naczyń wykonanych z aluminium, emaliowanych lub naczyń żaroodpornych, wtedy lepiej jest zakupić sobie tradycyjną  kuchenkę gazową. Nie bez znaczenia dla wielu osób jest fakt, że jedzenie przyrządzane na kuchenkach gazowych czyli na żywym ogniu wydaje się mieć lepszy smak niż w przypadku jedzenia podgrzewanego w mikrofalówce lub na płycie indukcyjnej.

  • Płyta indukcyjna

Aby posiadać płytę indukcyjną w swojej kuchni, trzeba zadbać o posiadanie trójfazowego przyłącza elektrycznego. Wtedy dopiero kuchenka indukcyjna ma największą moc. Jeśli twoje dostawy prądu nie są wystarczające, możesz zgłosić się do dostawcy prądu o zmianę natężenia. Płyta indukcyjna działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, czyli przetwarza energię dostarczone jej za pomocą prądu  nie na płycie, ale już na dnie garnka, przez co ogranicza się w maksymalny sposób straty wszelkiej energii. Inaczej jest w przypadku kuchenki gazowej. Kuchnia indukcyjna jest bardziej bezpieczna od gazowej, nie trzeba jej w skomplikowany sposób czyścic tak jak czasami bywa z palnikami gazowymi, które trzeba czyścic nie dość, że częściej niż kuchnię indukcyjną, to jeszcze jest to bardziej skomplikowany proces, bo trzeba ją rozkręcać. Płyty indukcyjne niestety są droższe od płyta gazowa samsung, które są zasilane gazem. Poza tym garnki, których używamy do gotowania,  muszą być specjalnie dostosowane do kuchenki indukcyjnej – muszą być wykonane ze stali ferromagnetycznej.

Comments are closed.