Dodatki do płyty ceramicznej

Wybierając płytę ceramiczną, warto sprawdzić, czy ma ona funkcję wyczuwania obecności naczynia na niej. Jeśli ma, wtedy będziemy mogli być spokojni o wyłącznie i wyłączanie ogrzewania na takiej płycie. Jeśli zdejmiemy naczynie z takiej płyty, będziemy mogli wtedy być pewni, że płyta ceramiczna electrolux wyłączy się samoistnie. Niektóre płyty ceramiczne samodzielnie dostosowują wielkość powierzchni grzewczej do tego jaka jest powierzchnia garnka ustawionego na powierzchni płyty. Czujniki te nazywają się czujnikami auto-fokus. Zapewnia to nam , że zaoszczędzimy energię, a także będziemy bardziej pewni naszego bezpieczeństwa niż w przypadku gotowania na przykład na gazie albo na płytach bez takich czujników – kiedy nie widzimy ognia, dajemy ponieść się bardzo łatwo złudzeniom i prognozować, że płyta ceramiczna electrolux, która nie jest czerwona, nie jest także ciepła, a to nieprawda, bo płyty ceramiczne nie zmieniają kolorów podczas zmieniania temperatury na ich powierzchniach. Ponadto warto wybrać taką płytę, która będzie miała elektroniczny wyświetlacz.

  • Piekarniki

Nowoczesne piekarniki wyposażone są w liczne ciekawe funkcje, o których kilka lat temu jeszcze nikt z nas nie myślał. Mimo że cena wielu z nich jeszcze nie jest wcale przystępna, to można jednak spodziewać się, że postęp będzie znacznie szybszy niż do tej pory w tej dziedzinie i już niedługo każde przeciętne gospodarstwo domowe będzie w stanie korzystać z najnowocześniejszych piekarników, jakie znajdują się na naszym rynku już teraz. Jednym z ciekawszych udogodnień, w jakie wyposażone są piekarniki na przykład to termosonda. Jest to funkcja, która umożliwia kontrolowanie tego jaka jest temperatura wewnątrz naszej potrawy. Piekarnik kontroluje temperaturę takiej potrawy i kiedy osiągnie ona określony poziom, samodzielnie urządzenie wyłączy się i dam nam znać za pomocą specjalnego dźwięku zainstalowanego w piekarniku. Warto także kupić sobie taki piekarnik, który będzie wyposażony w wysuwane półeczki, unikniemy wtedy problemów z wyjmowaniem gorących potraw ze środka, a poza tym bez większych strat ciepła będziemy mogli sprawdzać wygląd i jakość naszej potrawy w trakcie pieczenia.

Comments are closed.